Brutomarges onder druk door stijgende grondstofprijzen

August 13, 2021

Steeds meer bedrijven gebruiken slimme software, zoals SYMSON, om grip te krijgen op prijsbeleid en brutomarges.

Het is een uitdaging waar veel bedrijven mee geconfronteerd worden: toenemende inflatie en steeds duurder wordende grondstoffen. Dat leidt tot stijgende kosten. Maar hoe kan je als bedrijf die extra kosten het beste doorberekenen in je prijzen, zonder dat je klanten verliest?

Nieuwste technieken

Bedrijven beschikken over steeds meer data en de analyse en toepassing daarvan is inmiddels een echte wetenschap geworden. Het is nog niet zo eenvoudig om van die data chocola te maken, maar slimme softwaresystemen, zoals SYMSON, kunnen helpen om op basis van alle data die in huis is de beste prijzen voor producten te bepalen. Met behulp van algoritmes wordt die data omgezet in informatie die de prijzen en vraagprognoses optimaliseren.

“Het is voor veel bedrijven een vraagstuk wat ze moeten doen met hun prijsbeleid bij continue kostenverhogingenen. Het is een vraag hoe hun klanten daarop gaan reageren”, zegt Arian Oosthoek van SYMSON. “Moet de prijsverhoging volledig worden doorberekent aan de klant, de prijzen afstemmen met de concurrentie of de extra kosten gedeeltelijk voor eigen rekening nemen om competitief voordeel te realiseren?. We zien een duidelijk toename in aanvragen om bedrijven hier softwarematig bij te ondersteunen.”

Dat is een moeilijk vraagstuk, maar SYMSON kan aan de hand van machine learning antwoord geven op dat dilemma. De software van het bedrijf helpt om de prijsgevoeligheid per product te bepalen en adviseert welke strategie noodzakelijk is om de marge te behouden — en zelfs te verbeteren. De nieuwe technologie die het platform daarvoor gebruikt, biedt ook nog eens de broodnodige uitleg om je te helpen begrijpen hoe en waarom een voorspelling is gedaan.

Korting geven of niet?

En dat is niet het enige. SYMSON kan ook helpen bepalen of korting geven op producten helpt om je brutomarge te verbeteren of niet. Veel bedrijven geven namelijk doorgaans korting op basis van het koopvolume en de populariteit van het product, een keuze die wordt gebaseerd op basis van menselijke intuïtie of spreadsheets. SYMSON analyseert het klantgedrag en de prijsgevoeligheid, zodat je niet zomaar extra korting geeft. “Extra korting kan je namelijk ook de das omdoen”, legt Oosthoek uit.

Start een gratis TrialPlan in